Choď na obsah Choď na menu
 


zajace

Zajačik (králik), patrí k najpredávanejším zvieratkám v chovproduktoch. Malé bezbranné huňaté klbko chytí každého za srdce. Avšak pozor! Treba pamätať na to, že v obchode predávajú mláďatká, ktoré o pár mesiacov vyrastú. Tvrdenia, že zajačik ostane taký malý, sa vo väčšine prípadov nenaplnia. Napríklad zakrslý baranček, ktorého sme kúpili my, za pár mesiacov pribral na takmer štyri kilá a narástol na približne 30 cm. Hoci niektoré zajačiky skutočne nenarastú až o toľko, aj tak však môžu v dospelosti vážiť 1,5 až 2 kg. Zajačika je potrebné očkovať, raz za čas mu ísť dať ostrihať pazúriky, a občas aj zuby. Ak si ho kúpite, myslite na to, že sa dožíva spravidla sedem až osem rokov, pri dobrej starostlivosti aj dvanásť.

Výhody: Zajačik je slušne vychovaný a ciká a kaká do jedného rohu svojej klietky. Môžete ho naučiť, aby reagoval na meno a pribehol na zavolanie. Nechá sa pohladkať, a ak sa oňho budete dobre starať, bude prítulný. Ako sa nám podarilo zistiť, ak máte rodinný dom a necháte ho behať na záhrade, bude sa pohybovať v jej okolí a neutečie vám, vždy sa vráti domov.
Nevýhody: Ak ho nenaučíte, aby sa na potrebu vracal do klietky, časom budete mať ocikaný a obobkovaný byt. Navyše, moč zajačika páchne oveľa viac ako napríklad moč morského prasiatka, takže byt bude páchnuť dlhšie. Bezpodmienečne je nutné mu často meniť podstieľku. Ak ho chcete mať v byte, mali by ste pamätať na to, že v obyčajnej malej klietke sa od nudy „zblázni“ a preto by ste mu mali zaobstarať väčší výbeh – napríklad na balkóne. Rád okusuje káble a rohy sedačiek. Môže hrýzť a škriabať, čo je dosť bolestivé. Je rýchly, rád uteká a môžete mať problémy ho chytiť.

Čo žerie: seno, zrno (pšenica, ovos, slnečnica) – v obchodoch dostať špeciálnu zmes pre zajačiky, trávu, púpavu, zbytky očistenej zeleniny z vašej kuchyne, ovocie.zajko.jpg