Choď na obsah Choď na menu
 


mačky

Mačka domáca (Felis silvestris f. catus) je už niekoľko storočí domestikovaný poddruh mačky divej.

Po svojich predkoch zdedila vynikajúci zrak a sluch, k lovu dokonale prispôsobené telo. Ešte prednedávnom bola mačka neodmysliteľnou súčasťou každého vidieckeho domu. S rozvojom civilizácie je ale tohto vidieckeho prostredia čoraz menej a mačka stráca svoje postavenie úžitkového domáceho zvieraťa. V mestách sa pre svoju reprodukčnú schopnosť a pre potenciálne nebezpečenstvo prenosu toxoplazmózy a rozličných parazitov stáva nevítaným problémom. Na druhej strane je vďaka relatívne nenáročnej starostlivosti a schopnosti dodať príbytku teplo domova čoraz obľúbenejším domácim zvieraťom.

Európska mačka 2. září 2008 v 16:24 | SasQa_CicQy

Európska mačka
V 80. rokoch sa začali objavovať prvé chovateľské stanice, ktoré sa zaoberali chovaním tohto plemena. Najväčšia základňa bola vo Fínsku, odkiaľ sa doviezlo niekoľko kvalitných jedincov. Avšak v posledných rokoch záujem o tieto mačky opadol, vzhľadom na to , že chovatelia sa začali viac sústrediť na chov ušľachtilých plemien.
Plemeno európska krátkosrstá mačka vzniklo prirodzenou cestou z domestikovanej mačky bez uplatňovania špeciálnych chovných pravidiel a postupov.
Nájdeme medzi nimi veľmi rozličné povahy. Prítulné a maznavé zvieratá, ktoré dokážu prespať celý deň ale taktiež mačky, ktoré sa vyznačujú svojou neposednosťou a veľkou aktivitou. Povaha mačiatka je čiastočne dedičná a preto je vhodné, aby sme si pri výbere mačiatka preštudovali povahu rodičov.
Starostlivosť o srsť
Srsť európskej krátkosrstej mačky sa udržuje ľahko. Stačí ju raz za týždeň vyčesať kefou a potom prečesať stredne jemným hrebeňom. V období pĺznutia je vhodné srsť vyčesať gumovou kefou alebo rukavicou, pričom však treba dávať pozor, aby sa srsť nepoškodila.
Chov európskej krátkosrstej mačky by sa mal zakladať na upevnení typického tvaru tela, ktoré má byť robustné a pružné, anatomicky totožné s telom domestikovanej, nešľachtenej mačky. Je stredne až veľká mačka.
Hlava
Má byť dosť veľká, má byť dobre vyvinutá a vytvárať dojem guľatosti, ale musí byť viac dlhšia ako širšia. Čelo a lebka je ľahko zaguľatená, brada silná. Nos je rovný, stredne dlhý a rovnomerne široký po celej dĺžke. Prechod medzi čelom a nosom je vyznačený jemným prehnutím v úrovni očí.


Uši
Stredne veľké, ľahko zaguľatené na špičkách. Môžu mať chumáčiky chlpov. Výška uší zodpovedá ich šírke v základni. Sú posadené od seba dosť ďaleko a dostatočne vzpriamené.
Oči
Sú guľaté, otvorené, ďaleko od seba a ľahko šikmo posadené. Farba musí byť čistá a jasná. Je povolená zelená alebo jantárová, modrá a tiež nerovnaká, čo znamená, že jedno oko modré, druhé zelené alebo jantárové.
Telo
Je robustné, silné, svalnaté, nesmie byť krátke a zavalité. Krk je stredne dlhý a svalnatý. Hrudný kôš je guľatý a dobre vyvinutý. Nohy sú pevné a veľmi silné, stredne vysoké, rovnomerne sa zužujúce k pevným a guľatým labkám. Chvost je stredne dlhý, dostatočne silný v nasadení, rovnomerne sa zužuje do zaguľatenej špičky.
Srsť
Je krátka, hustá a lesklá. Odstávajúca srsť je chybou.
Uznávané fariebné variety
• Biela
• Biela škvrnitá:
- Van
- Harlekýn
- Bikolor
Sú kombinované s plnými farbami: čierna, modrá, červená, krémová, čierno korytnačinová, modro korytnačinová.
• Jednofarebná: čierna, modrá, červená, krémová
• Korytnačinová: čierna, modrá
• Dymová: čierna, modrá, červená, krémová, čierno korytnačinová, modro korytnačinová
• S kresbou:
- Mramorovaná
- Tygrovaná
- Bodkovaná
čierna, modrá, červená, krémová, čierno korytnačinova, modro korytnačinová
• Striebristá s kresbou:
- Mramorovaná
- Tygrovaná
- Bodkovaná
čierna, modrá, červená, krémová, čierno korytnačinová, modro korytnačinová
Sfarbenia vzniknuté krížením s inými plemenami nie sú povolené (čokoládová, lilavá)
Hodnotenie na výstavách
Hlava ( celkový dojem, nos, čeľuste a chrup, čelo, brada, krk, umiestnenie a tvar uší, tvar a veľkosť očí) 25 bodov
Telo (stavba tela, veľkosť, stavba kostry, výška končatín, tvar labiek, tvar a dĺžka chvostu ) 25 bodov
Srsť (farba, kresba a jej tvar, škvrny) 20 bodov
Farba očí 10 bodov
Kvalita srsti a textúra, dĺžka 15 bodov
Kondícia 5 bodov
Celkom 100 bodov

Britská mačka

2. září 2008 v 16:22 | SasQa_CicQy

Britská mačka
Patrí medzi najobľúbenejšie krátkosrsté plemená. Vďaka svojej priateľskej povahe a obdivuhodnej schopnosti prispôsobiť sa je ideálnym spoločníkom detí i dospelých. Jej nároky na každodennú starostlivosť a veľkosť životného priestoru nie sú veľké, preto je vhodná aj pre začiatočníkov a ľudí žijúcich v mestských bytoch.
História
Plemeno britská krátkosrstá mačka sa začalo chovať po roku 1900 vo Veľkej Británii. Britské mačky boli vyšľachtené z perzských mačiek a zavalitých mohutných domácich mačiek a chovali sa výhradne vo veľmi módnej modrej farbe. Vplyv perzských mačiek vniesol do chovu britských mačiek základ rôznych farebných variet. Ich hlavnou dominantou povahy je dobromyselnosť, preto sa výborne hodia aj k deťom. Britky nepoužívajú svoje pazúriky bezdôvodne. Agresivita u britiek je skôr rarita.
Britský charakter
Britky sú známe svojou kľudnou a rozvážnou povahou (ako Briti). Ako mačiatka sú veľmi žívé a hravé, neustále skúmajúce nové veci, veľmi zvedavé a učenlivé. Výborne sa znášajú s inými domácimi zvieratami a aj mačkami. Britky sú veľmi samostatné, nevyžadujú pozornosť ako niektoré štíhlejšie plemená (siamky, orientalne mačky a pod.). Dokážu sa sami zahrať a niekedy prespia celé hodiny. Majú povahu aristokrata, čo nám aj dávajú najavo. Sú vhodné pre ľudí, čo chcú mať doma kľudného a inteligentného spoločníka v tele mačky. Ich srsť nevyžaduje zvlásť veľkú pozornosť, prečesanie 1-krát týždenne stačí.
Výzor a farebné varianty
Britská mačka patrí do skupiny krátkosrstých mačiek. Je to stredná až veľká mačka. Mačky vážia okolo 5-6 kg, kocúri 7-8 kg. telo má svalnaté a zavalité so širokou hruďou a silnými ramenami. Srsť je krátka a hustá (ako plyš) s veľmi dobrou podsádkou. Nos je krátky, široký a rovný s veľmi jemným STOP. Hlava musí byť okrúhla. Brada a líca sú silné a mohutné. Uši sú malé, jemne zaguľatené na špičkách a široko od seba posadené. Oči musia byť veľké a guľaté s jasne oranžovou alebo medenou farbou, ale i modrou (colourpoint) alebo zelenou (chinchilla, striebristé závojované alebo s kresbou).
Exteriérové znaky
Telo
Britská mačka je stredne veľká až veľká, impozantne stavaná mačka. Má robustné svalnaté telo so širokým hrudníkom, krátke nohy s guľatými a mohutnými labkami. Pomerne silný chvost je krátky, so zaoblenou špičkou.
Hlava
Hlava je masívna, guľatá, s plnými lícami, umiestnená na silnom, krátkom krku. Nos je krátky a široký, prechádza do mierneho prehnutia na oblom čele. Uši sú malé, so zaguľatenou špičkou, na hlave široko nasadené. Oči sú veľké, okrúhle, široko otvorené a posadené. Ich farba závisí od farby srsti mačky: môžu byť oranžové až medené, modré, modrozelené alebo zelené.




Srsť
Srsť je krátka, s hustou podsadou, silná a pružná, k telu neprilieha hladko, ale mierne odstáva.Britské mačky sa dnes vyskytujú vo veľmi bohatej škále farebných variet. Najobľúbenejšou je klasická modrá farba.
Z plných farieb sú ďalej známe biela, čierna, lilavá, čokoládová, červená a krémová. Okrem týchto variet sa vyskytujú dvojfarebné (bicolor), trojfarebné (tricolor), harlekýn a van alebo korytnačinové, a to podľa druhu a typu rozloženia farebných škvŕn na tele. Známe sú tiež britské mačky s kresbou (tabby): habešská, tigrovaná, bodkovaná a mramorovaná. Z najnovších variet sú veľmi príťažlivé striebristé, dymové a závojové, zlaté a mačky s odznakmi (colourpoint). V súčasnosti uznáva FIFe až 229 farebných variet tohto plemena.
Povaha
Britská mačka má veľmi jemnú a mierumilovnú povahu. Je vyrovnaná, sebestačná a pokojná, nie je vôbec hlučná. V útlom veku je temperamentná a hravá ako všetky mačiatka, v dospelosti sa však stáva menej aktívnou, veľa času prespí a svoju prítomnosť v dome nedáva príliš dôrazne najavo. Je prispôsobivá a priateľská, dobre si vychádza s deťmi. Vďaka nekonfliktnej povahe sa znáša pomerne dobre aj s inými mačkami alebo so psom. Svojim ľuďom je verná a oddaná, má pochopenie pre ich slabosti a toleruje ich s veľkou dávkou trpezlivosti. Zároveň si však zachováva vždy primeraný odstup a nedopustí nežiaducu manipuláciu. Ocení láskyplné rodinné prostredie, v ktorom sa jej dostane nielen plných misiek s obľúbenými maškrtami, ale aj dostatok nehy a maznania. Napriek svojej mierumilovnej povahe a dobromyseľnému výzoru plyšového medvedíka je vynikajúcim lovcom a často prekvapí nečakane rýchlou reakciou a pohybovou zdatnosťou.




Starostlivosť
Je pomerne nenáročná. Starostlivosť o ňu ľahko zvládnu aj začiatočníci, či deti v školskom veku. Srsť britskej mačky postačuje raz týždenne vyčesať štetinovou kefou, prípadne v čase pĺznutia gumenou rukavicou. Britskú mačku, pokiaľ nie je vyslovene znečistená, vôbec nekúpeme.
Britské mačky sú pri dobrej starostlivosti a výžive veľmi vitálne a netrpia na žiadne zvláštne zdravotné problémy. Mačky pomerne ľahko rodia a veľmi zodpovedne odchovávajú svoje potomstvo.
Hodnotenie na výstavách
Hlava (jej celkový tvar, nos, sánka a chrup, čelo, brada, tvar a umiestnenie uší, tvar, veľkosť a posadenie očí) 30 bodov
Telo (stavba tela, veľkosť a stavba kostry, tvar končatín a labiek, dĺžka chvosta) 20 bodov
Srsť (farba, kresba a jej tvar, tipping, škvrny) 20 bodov
Oči (farba) 10 bodov
Kvalita srsti a textúra, dĺžka 15 bodov
Kondícia 5 bodov
Celkom 100 bodov



Štandard FIFe- Britská krátkosrstá mačka
Všeobecne
Celkový dojem
Je to stredná až velká mačka, so svalnatým telom, širokým hrudníkom, pevnými a silnými ramenami a zadnou časťou tela.
Veľkosť
Stredná až veľká mačka.
Hlava
Tvar
Okrúhla a masívna hlava.
Nos Nos má byť krátky a rovný, nie však STOP.
Líca (tlama) Líca su dobre vyvinuté a masívne
Uši
Tvar
Malé uši s širokým nasadením, so zaguľatenými špičkami.
Umiestnenie
Uši sú na lebke nasadené ďaleko od seba.
Oči Tvar Veľké, okrúhle oči s otvoreným pohľadom.
Farba Podľa farebných variet.
Krk
 
Krk je krátky, silný a dobre vyvinutý.
Telo
Stavba
Zavalité a svalnaté telo so silnou kostrou. Hruď je široká a dobre vyvinutá. Celkovo je telo ťažšie a svalnatejšie vo svojej zadnej časti.
Končatiny
 
Nohy sú krátke a pevné.
Tlapky Veľké, guľaté a kompaktné tlapky.
Chvost
 
Chvost je krátky a hrubý, jemne zaokrúhlený na špičke. Chvost má byť dobre osrstený, huňatý.
Srsť
Štruktúra
Srsť musí byť krátka, pružná a hustá s dobrou podsádkou. Na dotyk musí pôsobiť ako plyš. Nesmie byť príliš jemná, ale ani príliš drsná. Každý chĺpok musí byť plnej farby s výnimkou korytnačinových a závojovaných variet.
Farba
Podľa farebných variet.
Chyby
Hlava
Malá alebo oválna hlava.
Nos
Stop, alebo dlhý nos.
Uši Príliš veľké uši. Špicaté uši. Vysoko, blízko seba posadené uši.
Oči Mandľovitý tvar očí. Malé oči.
Šija Príliš dlhý a/alebo slabý krk.
Telo Chudé telo, úzky hrudník. Malý vzrast.
Končatiny Dlhé končatiny. Chudé končatiny. Roztiahnuté prsty na labkách.
Chvost Dlhý chvost. Špicatý chvost. Tenký chvost.
Srsť Dlhá srsť. Slabá podsádka srsti. Zlé sfarbenie chlpu.
Poznámky Výraznejšie líca u kocúrov majú byť zohľadňované.
Fyzický vývoj je veľmi pomalý. Kocúri sa vyvýjajú až do 3 rokov.

Exotická mačka

2. září 2008 v 16:20 | SasQa_CicQy

Exotická mačka
Ako diváci na výstave mačiek chodili po výstavisku a prezerali si vystavované zvieratá v klietkach, videli aj mačku na ktorú posmešne pozerali a hovorili: "Táto vyzerá ako perzská, ale má to krátku srsť. Názov je exotická. Exotická čo?!"
V priebehu rokov majú chovatelia predstavy - vyšľachtiť mačku s jedinečným zjavom. Príkladom jednej takejto veľkej myšlienky je vyšľachtenie colourpointov - dlhosrstá mačka s farebnými znakmi siamských mačiek. Takýto istý kreatívny inštinkt bol na mieste, kedy prvý krát vznikla predstava exotickej mačky. Na začiatku bola inšpiráciou vízia krátkosrstej perzskej mačky. Od začiatku bol štandard pre exotov tvorený s cieľom vyšľachtenia peržana s kratšou, na starostlivosť menej náročnou srsťou.
Chovatelia potrebovali získať krížením krátkosrstý gén a vniesť ho peržanom, aby sa dosiahol perzský štandard. V začiatkoch sa chov exotov stretol s odporom mnohých chovateľov peržanov. Bolo veľmi obtiažne získať dobré perzské línie a pracovať s nimi. Veľa chovateľov peržanov nechcelo ani počuť, že by mali byť ich línie použité na chov exotov.
Toto prvotný vývoj spomalilo a sťažilo. Boli ale aj uznávaní chovatelia peržanov, ktorí podporovali vývoj exotov a tým ich vývoj uľahčili. A tak ako sa vyvíjal štandard peržanov, tak sa vyvíjal aj štandard exotov. Ako sa stávali peržania "typovejšími", tak aj exoti. A ako sa stával chov exotov populárnejší, tak viac a viac chovateľov peržanov chcelo poskytnúť svoje línie na použitie do chovného programu exotov a mnohí dokonca začali s chovom exotov sami.
Exotické mačky boli vyšľachtené, aby perzský štandard v každom prípade zodpovedal úplne špeciálnemu výzoru: kožuch je hustý, mäkký, krátky, plyšový. Kožuch exotov je jedinečný a dáva im mäkký, zaguľatený výraz, výraz plyšového medvedíka. Tento úžasný kožuch nevyžaduje toľko starostlivosti ako perzský, stačí ho menej česať a nebude matný a nebudú sa v ňom tvoriť chuchvalce.
Exoti dospievajú neskôr ako väčšina ostatných plemien, a ako všetci domáci miláčikovia môžu byť kastrovaní už v skoršom veku a tým sa zabráni značkovaniu a ďalším nežiaducim záujmom dospelých mačiek. Exotické mačiatka vykazujú také isté úrovne aktivity a prejavy ako mačiatka peržanov. Niektorí chovatelia hovoria, že exotické mačiatka robia všetko prvé: prvé otvárajú oči, prvé vyliezajú z pôrodnice, prvé začínajú jesť, atď.

 
Aký je vlastne život s exotom? Sú exoti ako peržania alebo ako ich krátkosrstí predkovia? Počas rokov, ako sa menil typ a srsť, menila sa aj osobnosť exotov. Ako sa používali u exotov línie perzských predkov dlhšie a dlhšie, tak aj ich temperament sa stále viac podobal perzskému.
V súčastnosti nie je rozdiel medzi temperamentmi týchto dvoch plemien. Pre zaneprázdnených ľudí, ktorým sa páči výzor peržanov, ale odrádza ich starostlivosť o ich dlhú, bohatú srsť, sú exoti dokonalým mačacím spoločníkom. Veľa vecí predurčuje exotov ako skvelý doplnok rodiny. Rozkošný výraz, mierumilovná povaha, čistotnosť a nenáročnosť na starostlivosť - čo viac možno očakávať od dokonalého domáceho miláčika? Exoti sú skutočne "to najlepšie z dvoch svetov".

Perzská mačka

2. září 2008 v 16:19 | SasQa_CicQy

Perzská mačka
Profil perzskej mačky
Pri dnešnom zaneprázdnenom životnom štýle sa mačka stáva stále populárnejším domácim miláčikom. Mačky sú najvhodnejšie na držanie vnútri a sú vhodné do bytu aj do domu. Popularita perzských mačiek je evidentná už veľa rokov. Peržania reprezentujú najväčšiu kategóriu na výstavách a pýšia sa najvyšším číslom v počte registrovaných mačiek.
Perzské mačky majú pokojnú, milú povahu. Ich hlas je len zriedkakedy počuť. Peržania sú ideálne plemeno, ktoré produkuje pokojných, sladkých, mierumilovných a verných spoločníkov. Pôsobia pokojne a len málo čo ich vyruší. Všeobecne sú mimoriadne láskavé. Ticho vyžadujú vašu pozornosť, len sedia pred vami s neodolateľným pohľadom upretým do vašich očí.
Chcú vám vyskočiť do lona a schúliť sa na krátky spánok, alebo pritlačia svoj vlhký noštek priamo pred vašu tvár. Niektoré radi sedia na ramene a objímajú vás, keď sa s nimi maznáte. Nadšene skáču a pokúšajú sa chytiť hračku na konci paličky alebo trpezlivo sedia a starostlivo študujú ako dostať tú hračku dolu z poličky, kam sme ju po skončení hry položili. Môžu alebo nemusia spať s vami, ak uprednostňujú chladnejšie miesta ako tehlový alebo kamenný kozub, parapetu okna alebo obklad dlažby. Peržanov je ideálne mať v byte. Dodávajú mu pohodu a súkromie a nevyžadujú neustálu pozornosť. Peržania nepotrebujú mať výbeh. Veľa ľudí, ktorí si chcu kúpiť mačiatko, zaujíma sa väčšinou o mačky. Myslia si, že mačky sú prítulnejšie a hravejšie ako kocúry a kocúry, že sú agresívnejší a musia značkovať. Pritom žiaden z týchto predpokladov nie je vôbec správny. Veľa krát sú práve kocúry hravejší a mačky zdržanlivejšie. Kocúr značkovať vôbec nemusí a ak áno, je tu možnosť kastrácie, ktorá sa odporúča pre všetkych domácich miláčikov, ktorí nie sú určený do chovu, bez ohľadu na pohlavie. Jednoduchá povaha peržanov dovolí zostať im vo vašom domove dlhé roky. Peržania zostanú hraví aj ako dospelí a prinášajú radosť mnoho rokov.
História perzskej mačky
História perzských mačiek pred rokom 1520 nie je známa a ich pôvod nie je možné preukázať. Perzské mačky môžu mať pôvod v mačkách, ktoré sú známe ako angorské, pochádzajúce z Turecka, kríženými s ďalšími dlhosrstými mačkami z Perzie, Afganistanu, Birmy, Číny a z Ruska. Mačky týchto zmiešaných línií boli do Európy prinesené približne pred 300 rokmi cez Taliansko a Francúzsko. Pôvodní predkovia našich moderných peržanov sa objavili v Anglicku medzi 160-timi vystavovanými exemplármi na prvej Britskej výstave konanej 13. júla 1871. Prvé mačky vystavované vo Veľkej Británii boli málo uznávané plemená, takže mačky boli zaraďované do kategórií viac alebo menej podľa odpovedajúcej farby. Bola kategória dlhosrstých mačiek pre špecifické farby ako čierna, biela a tabby, ale väčšina mačiek bolo zaradených pod hlavičkou "Ďalšie existujúce farby". Na prelome storočia začali britské importy ovplyvňovať perzské plemeno v Amerike.
Britská mačacia fantázia hoci sama ešte v plienkach, položila základy pre nasledujúcu vládu plnofarebných perzských mačiek v USA. Harrison Wehr, ďaleko známy britský umelec a milovník mačiek študoval mačky takmer polstoročie a dal nám prvé štandardy pre všetky uznané plemená a farby. Boli publikované v knihe "Our Cats" v roku 1889. Tieto "Standards Points" boli nazvané vynikajúcim výkonom. Americký chovatelia zo začiatku nasledovali tieto štandardy. V roku 1903 vydal H.F.Vidal "The Cat Journal" v USA, ktorý podával podrobný opis kategórie plných farieb toho času. A v roku 1909 D.B.Champion napísal "Everybody's Cat Book", ktorá popisovala perfektný show-typ perzskej mačky.
Od tej doby prešli perzské mačky dlhým vývojom. Chovatelia cieleným krížením a šľachtením postupne dosiahli perzskú mačku, akú poznáme dnes.


Všeobecne Veľkosť Veľká až stredne veľká mačka.
Hlava Tvar Guľatá a masívna, s dobrými proporciami, s veľmi širokou lebkou.

 
Čelo Zaguľatené.

 
Líca Plné.

 
Nos Krátky, široký, so zreteľným "stopom", ale nie ohrnutý nos. "Stop" musí byť medzi očami, nesmie byť umiestnený ani nad horným viečkom, ani pod spodným viečkom.

 
Brada Silná.

 
Čeluste Široké a silné.

 
Výraz Pekný, otvorený.
Uši Tvar Malé, so zaguľatenými špičkami, s dobre vyvinutými chumáčikmi chlpov vnútri boltca.

 
Umiestnenie Veľmi ďaleko od seba a dosť nízko posadené na lebke.
Oči Tvar Veľké, guľaté a otvorené, posadené ďaleko od seba.

 
Farba Žiarivá, výrazná, taká aká je stanovená pre jednotlivé farebné variety, ale vždy čistá farba.
Krk Krátky a silný.
Telo Tvar Zavalité "cobby" telo na nízkych končatinách, široká hruď, plecia a chrbát masívne a dobre osvalené.
Končatiny Krátke, pevné a silné.

 
Tlapky Veľké, guľaté a silné. Chumáčiky chlpov medzi prstami sú hodnotené ako klad.
Chvost Krátky a huňatý. Chvost vždy v proporciách voči dĺžke tela, s ľahko zaguľateným koncom.
Srsť Štruktúra Dlhá a hustá, jemná, hodvábna textúra (nie vlnitá), plný límec okolo pliec a hrudi.

 
Farba Podľa jednotlivých farebných variet.

Turecká angora

2. září 2008 v 16:18 | SasQa_CicQy


 

 
Turecká angora
Turecká angora je veľmi spoločenský a okúzľujúci jedinec. Dokáže veľkú časť dňa tráviť hraním sa s hračkami, ktoré si nájde aj bez nášho vedomia. Ak to má zaujímavý tvar alebo farbu, je to proste jj a nie je ochotná sa toho vzdať. Či už je to obal na doklady, vatové tyčinky, sáčky, krabice... Zbožňuje prítomnosť "svojho" človeka a dáva mu to patrične najavo. Asistuje pri varení, upratovaní a samozrejme pri ukladaní nákupu do chladničky alebo špajzy. Málokedy sa od svojho človeka vzdiali. Je to proste ideálny člen rodiny. Pôvab je pri týchto mačkách veľmi nápadný. Elegancia v každom pohybe, kroku a skoku očarí každého.
Neodporúča sa však do domácnosti, kde nie je žiadna iná mačka. Veľmi ťažko znáša osamelosť. Najlepšie je dopriať jej mačacieho spoločníka. Inak sa môže stať, že bude duševne trpieť. Veľmi dobre sa znáša s mačkami iných plemien.
Štandard FIFe- Turecká angora:
Všeobecne
Celkový dojem
Pôvabná a pružná mačka s všestranne dobrými proporciami. Pôvabný a ladný dojem je daný predovšetkým plynulosťou pohybu.
Veľkosť
Stredne veľká mačka, kocúry sú väčší.
Hlava
Tvar
Malá až stredne veľká klinovitá hlava, v hornej časti široká a ľahko sa zbiehajúca do špičky smerom k brade.
Brada
Brada je jemne zaoblená, špička brady tvorí spolu s nosom zvislú líniu.
Nos Nos je stredne dlhý, konkávne prehnutý, bez stopu alebo prerušenia línie.
Čeluste Čeľuste sa zbiehajú do špičky.
Uši
Tvar
Dlhé, zašpicatené uši, široké v nasadení, dobre osrstené a s chumáčikmi chlpov vo vnútri boltcov.
Umiestnenie
Uši sú vzpriamené a na hlave vysoko nasadené.
Oči Tvar Veľké, mandľovité oči, smerujúce ľahko šikmo hore.
Farba Povolené sú všetky farby očí.
Šija
 
Stredne dlhá, štíhla a pôvabná šija.
Telo
Stavba
Jemná stavba kostry, nie príliš silne vyvinutý hrudník. Trup je štíhly, pôvabný, pružný. Vzadu je trochu vyšší než vpredu.
Končatiny
 
Dlhé končatiny, zadné dlhšie ako predné.
Tlapky Malé, guľaté a jemné tlapky s chumáčikmi chlpov medzi prstami.
Chvost
 
Dlhý chvost, zbiehajúci sa do špičky, silný v nasadení, úzky na konci, dobre osrstený. Chvost je nesený nižšie ako telo, nie je však vláčený. Pri pohybe býva nosený vodorovne nad telom a pri tom sa niekedy takmer dotýka hlavy.
Srsť
Štruktúra
Srsť je na tele stredne dlhá, na límci dlhá. Chlpy sú veľmi jemné a majú hodvábny lesk. Srsť je hodvábna a splýva, na bruchu ľahko zvlnená. Žiadna podsada.
Farba
Povolené su všetky sfarbenia srsti vrátane kombinácií s bielou. Povolené nie su farby čokoládová, lilavá, škoricová a plavá, ani siamská a/alebo barmská depigmentácia (odznaky).
Poznámky
 
U dospelých kocúrov sú povolené výraznejšie líca.
V prvom roku života nie je límec ešte plne vytvorený.
Letná srsť je výrazne kratšia ako zimná.
Diskvalifikácia
Telo
Stavba tela ako u perzskej mačky.

Birma

2. září 2008 v 16:15 | SasQa_CicQy

Birma
Legenda
O vzniku plemena Birma hovorí prekrásna stará legenda. Čo z tejto legendy je pravda a čo je len generáciami tradovaná mistéria dnes už nikto s určitosťou nevie povedať. Vstúpte teda s nami do sveta tajomného Tibetu z pred niekoľkých storočí a spoznajte príbeh mnícha Mun-ha jeho vernej mačky menom Sinh:
Pred mnohými rokmi žili v tajomnej krajine Tibete mnísi vyznávajúci náboženstvo Kittah, uctievajúci boha Song-Hyo a bohyňu s nádhernými zafírovými očami Tsun Kyan-Kse. Na úpätí Tibetu vybudovali prekrásny kláštor Lao-Tsun, v ktorom sa nachádzala prekrásne a bohato zdobená svätyňa - zdroj a miesto meditáciií a uctievania ich zbožňovanej bohyne.
Kláštor bol obkolesený vysokánskymi múrmi, ktoré poskytovali mníchom ochranu pred okolitým svetom a zároveň poskytovali ochranu aj stovkám bielych mačiek žijúcich s mníchmi. Mačky hrali v náboženstve Kittah významnú úlohu. Niektorí mnísi mali takú čistú a číru dušu, že nemohla opustiť tento svet. Po smrti bohyňa premenila dušu zomretého mnícha na bielu mačku a mních žil v tejto podobe naďalej so svojimi druhmi. Bola to práve bohyňa, ktorá rozhodovala o tom, duša ktorého mnícha bude môcť žiť ďalej v tele posvätnej mačky.
Medzi mníchmi žil aj veľmi starý mních menom Mun-Ha. Bol veľmi pobožný a tak sa o ňom hovorilo, že sám boh Song-Hyo stvoril a zaplietol vlasy jeho zlatistej brady. Mun-Hove myšlienky boli určené len bohovi Song -Hyo a bohyni Tsun Kyan-Kse. Po boku Mun-Ha sedávala vždy jeho obľúbená biela mačka so zlatými očami, ktoré boli odrazom mníchovej zlatistej brady. Mačka sa volala Sinh.
Jednej strašnej noci bol kláštor napadnutý hordou Siamskych lúpežníkov. Tí počas svojho drancovania zavraždili aj mnícha Mun-ha, ktorý ani v tejto chvíli neopustil svoju zbožňovanú bohyňu. Až do svojej poslednej chvíle a svojho posledného dychu uprene hľadel do zafírových očí bohyne.
A vtedy sa stal zázrak : Sinh vyskočil na hlavu mŕtveho mnícha a tak ako jeho pán aj on hľadel uprene do očí bohyne. V tej chvíli sa farba jeho očí zmenila na zafírovú a jeho oči žiarili tak ako oči bohyne. Srsť na labkách a chvoste sa zmenila na tmavú a na tvári sa objavila tmavá maska. Zvyšok tela nadobudol zlatistý nádych. Biele ostali len konce labiek, ktoré sa dotýkali hlavy starého mnícha, ako znamenie jeho čistoty. Len raz Sinh otočil hlavu smerom k obrovskej bráne kláštora a mníchom s hneď podarilo zavrieť bránu a zastaviť tak ďalšie drancovanie lupičov.
Sedem nasledujúcich dní sedel Sinh pri svojom pánovi bez jedla a bez vody a hľadel do očí krásnej bohyne, vediac, že len jeho smrť umožní stretnutie jeho pána s bohyňou.
Na siedmy deň Sinh zomrel a odniesol dušu Sin-Ha k jeho zbožňovanej Tsun Kyan-Kse.
Nasledujúci deň sa sfarbenie všetkých mačiek v kláštore zmenilo tak ako sfarbenie Sinha.
História
Tam, kde končí legenda, začína história plemena Birma. Kláštor, v ktorom boli Birmy odchovávané žil pokojným životom až do nájazdov lúpežných hord na začiatku tohto storočia. Mníchom prišli na pomoc dvaja dobrodruhovia: Auguste Pavie a Major Gordon Russel. Nakoľko bola ich pomoc osožná nie je známe, ale ako akt vďaky mnísi týmto mužom, žijúcim neskôr vo Francúzsku, poslali niekedy okolo roku 1919 párik Biriem. Kocúr Madalpour náročnú a vyčerpávjúcu cestu neprežil, ale mačka menom Sita vydržala a bola našťastie gravídna. Dala základ populácii Biriem vo Francúzsku, kde bolo toto plemeno uznané ako samostatné v r. 1925. Dodnes sa Francúzsko považuje za kolísku chovu tohto plemena. Z tejto malej populácie pochádza väčšina Biriem na celom svete.
Počas Druhej svetovej vojny sa zachoval len jeden pár Biriem a toto plemeno takmer vyhynulo. V záujme jeho zachovania bolo nutné prikrížiť iné plemená a trvalo dlhé roky, kým sa chov obnovil a stabilizoval.
Plemeno čakalo na svoje uznanie v ostatných krajinách dlhé roky. Vo Veľkej Británii bolo uznané až v r. 1966 a v USA až v r. 1967, napriek tomu, že v experimentálnej triede bolo vystavované už niekoľko rokov predtým.
V súčasnosti je uznávané vo všetkých rozhodujúcich združeniach zastrešujúcich chov mačiek po celom svete a to : FIFe, GCCF, CFA a TICA.
Vo vačšej či menšej miere je s ním možné stretnúť sa na väčšine výstav mačiek a svojou atraktivitou, nenáročnosťou na chov a starostlivosť si neustále získava čoraz viac priaznivcov.
Vzhľad
Birma je polodlhosrsté plemeno s odznakmi, označovanými aj ako colorpoint.
Ideálna Birma pôsobí dojmom mohutnej mačky s jemnou a hodvábnou srsťou, ktorá však nie je až taká dlhá ako u dlhosrstých plemien napr. Perzských. Hmotnosť mačky sa pohybuje v priemere okolo 3,5 kg, kocúra okolo 4,5-5kg. Farba srsti je bledá a často máva zlatistý nádych. Mala by mať svetlejší odtieň farby znakov. Znaky: tvár, labky a chvost sú tmavšie podobne ako u Siamskych, alebo Perzských colorpointov a môžu byť v rôznych farebných variatách. Birma je známa najmä vďaka bielym labkám nazývaným aj ponožky. Ponožky na predných labkách končia v oblasti zhybu prstov a ponožky na zadných labkách plynule pokračujú v zadnej časti vyššie a končia v tvare obráteného "V" nazývaného "ostrohy". Ideálne je, keď sú ponožky na všetkých labkách rovnaké a symetrické, ale odchovať Birmu s perfektnými znakmi je veľmi obtiažne a ani rodičia s perfektnými znakmi, ponožkami a ostrohami nie sú zárukou, že z ich spojenia vzídu perfektné mačiatka.
Hlava Biriem je mohutná so silnou bradou a má tzv. "Románsky profil". Oči sú takmer okrúhle a ich farba je hlboká modrá až zafírová - čo je ďalším výrazným znakom tohoto plemena.
Birmy sú často zamieňané za exteriérovo podobné plemená mačiek a to najmä: Ragdoll, Burma, Himalájske, Siamske, Perzské colorpoint, alebo Snowshoe. Napriek podobným exteriérovým znakom sa tieto plemená navzájom výrazne odlišujú.
Povaha
Birma je plemeno s prekrásnou rovnováhou prevažnej častí charakterových vlastností. Žiadna z ich povahových čŕt nezachádza do extrémov, čo z týchto mačiek robí ideálneho spoločníka pre všetkých, ktorí od mačky neočakávajú práve extrémy. Birma nie je ani nadmerne prítulná, ale ani nadmerne nezávislá. "Neobťažuje" človeka vynucovaním si neustálej pozornosti, ale keď cíti potrebu blízkosti priateľa, vie veľmi nevtieravým a neodolateľným spôsobom upútať vašu pozornosť.
Postráda známky agresivity voči ľuďom, iným plemenám mačiek či dokonca aj voči psom, takže sa s nimi navzájom veľmi dobre znáša. Škrabance sú zriedkavé dochádza k nim len vo výnimočných prípadoch, kedy vaša mačka nemá inú možnosť, ako sa brániť. Ak má možnosť, uprednostní radšej ústup a stiahne sa niekde do ústrania.
Hlasové prejavy sú jemné a melodické, dalo by sa povedať, že pôsobia až smiešne vzhľadom k mohutnému dojmu, ktorý Birma vzbudzuje. Keď sa rozhodnú "prehovoriť" obvykle je to vtedy, keď sa dožadujú svojej porcie, alebo potrebujú trochu vašej pozornosti. Hlasnejšie bývajú len v období ruje, kedy sa ich hlasové prejavy viac približujú temperamentným Siamkam.
Birma je mačka majestátna a na prvý pohľad odmeraná, napriek tomu však obvykle priľne k svojmu majiteľovi a veĺmi citlivo vníma jeho náladu ako aj celkovú okolitú atmosféru. Ak má pocit, že jej bolo ukrivdené - vie sa uraziť. Svoju náklonnosť dáva najavo spôsobom vlastným väčšine mačiek : pradením a obtieraním hlavy ako aj celého tela o blízku osobu.


Starostlivosť
Vzhľadom ku kvalite srsti Biriem, ktorá sa vďaka svojej štruktúre nechlpí je starostlivosť o ich srsť veľmi jednoduchá - stačí ju raz týždenne jemne prečesať. V období výmeny srsti, najmä zimnej za jarnú, sa može frekvencia česaní mierne zvýšiť, aby sme svojej mačičke pomohli a predišli tak prípadným zažívacím problémom vyplývajúcim z tvorby chuchvalcov srsti v jej zažívacom ústrojenstve. Ostatná starostlivosť je rovnaká ako u ostatných plemien mačiek.
Rozšírenie a popularita
Birma je plemeno, ktoré je u nás na Slovensku pomerne málo známe. Naproti tomu v zahraničí sa toto plemeno teší značnej popularite a obľube a to najmä v krajinách : Francúzsku, Anglicku, Holandsku a Nemecku ale je populárne a známe aj v iných krajinách.
V susedných Čechách je v súčasnosti už niekoľko chovných staníc, úspešne odchovávajúcich toto plemeno. Problémom je však hlavne fakt, že väčšina mačiek je vo vzájomnom príbuzenskom pomere, čo má nepriaznivý vplyv na ďalší rozvoj chovu. Východiskom je import nových kvalitných mačiek z úspešných a kvalitných zahraničných chovov.
Verím, že popularita tohto plemena začne postupne rásť aj u nás na Slovensku a že si toto atraktívne plemeno s úžasnými povahovými vlastnosťami získa srdcia Slovenských milovníkov mačiek, čo je okrem zdravého a kvalitného chovu tiež jedným z cieľov našej chovnej stanice.


Štandard FIFe - Birma
Všeobecne Veľkosť Stredne veľká mačka.
Hlava Tvar Silná stavba lebky.

 
Brada Silná.

 
Nos Stredne dlhý bez stopu, ale s ľahkým prehnutím.

 
Čelo Ľahko zaguľatené.

 
Líca Plné, trocha zaguľatené.
Uši Tvar Celkom malé, so zaguľatenými špičkami.

 
Umiestnenie Ľahko sklonené dopredu, posadené nie príliš spriama na lebke s dobrou šírkou medzi ušami.
Oči Tvar Nie úplne guľaté, ľahko oválne.

 
Farba Sýto modrá.
Telo Stavba Trochu dlhšie telo. Kocúry musia byť masívnejší ako mačky.
Končatiny Krátke a silné.

 
Tlapky Zaguľatené.

 
Ponožky Biele časti, ktoré sa na predných i zadných končatinách označujú ako "ponožky", sú pre birmy charakteristické. Tieto ponožky musia byť absolútne čisto biele. Maju končiť na kĺbe alebo na prechode prstov v záprstie, ale nemaju vybiehať vyššie. Trochu dlhšie ponožky na zadných končatinách môžu byť tolerované. Na chodidlách zadných končatín sú biele ponožky zakončené špičkou - "ostrohou". Ideálne ostrohy končia v tvare obráteného písmena "V" a siahajú až k päte. Akceptované sú kratšie aj dlhšie ostrohy, ale nikdy nemajú presahovať nad pätu. Podstatné je, že ponožky sú rovnomerne dlhé a biela farba je symetrická buď vždy na oboch predných a oboch zadných, najlepšie však na všetkých štyroch končatinách.
Chvost Stredne dlhý, tvoriaci chochol.
Srsť Štruktúra Dlhá až polodlhá, zodpovedajúca telesnej partii: v tvári je krátka, na lícach sa pozvoľna predlžuje a prechádza do plného límca. Na chrbte a na bokoch je srsť dlhá. Hodvábna textúra. Málo podsady.

 
Farba Jednaké charakteristické znaky, ako u mačiek s odznakmi, ale všetky štyri tlapky majú biele ponožky. Odznaky sú na tvári, ušiach, nohách, chvoste a genitáliách. Odznaky musia byť rovnomerné vo farbe a v dobrom kontraste voči farbe tela. Farba tela a brucha je veľmi svetlá - vo farbe vaječnej škrupiny. Vonkajšia časť zadných stehien je u všetkých farebných variet zlatobéžová. Odznaky a farba tela sú plne vyjadrené len u dospelých zvierat.
Chyby Srsť Čisto biele alebo farebné škvrny na hrudi alebo bruchu.
Chyby vylučujúce udelenie certifikátu Nos Neúplne pigmentované nosné zrkadielko.

 
Končatiny Ak vybieha biela farba ponožiek príliš vysoko po stranách a vzadu u predných a/alebo zadných končatín ("runners").
Ak chýbaju ostrohy na zadných končatinách.

 
Srsť Biele škvrny v odznakoch alebo naopak tmavé škvrny v bielych partiách.
Biela škvrna v oblasti genitálií.
Poznámka Birma má zvláštnu, nezameniteľnú morfológiu, ktorá je u tohto plemena jedinečná.

Ragdoll

2. září 2008 v 16:13 | SasQa_CicQy

Ragdoll
Neobyčajný pôvod - neobvyklé meno
Plemeno ragdoll bolo vysľachtené v 60. rokoch 20 storočia v Kalifornii. Jeho vyšľachtenie sprevádzali rôzne fámy napr. že necítia bolesť a chlad, že sú pohybovo obmedzení…. Všetky sa ukázali ako nepravdivé. V podstate išlo o premyslenú obchodnú taktiku, s účelom čo najväčšej popularizácie plemena. Ragdoll je v podstate úplne normálna mačka, so všetkými pozitívami aj negatívami. Označenie ragdoll - handrová bábika je však veľmi trefné. Pravý ragdoll je totiž natoľko dôverčivý, že keď sa s ním manipuluje, úplne sa uvoľní a človek má pocit, že dvíha neživú bábiku.
Láskyplný charakter
Ragdoll je pomerne veľké plemeno, mačky vážia v priemere 5 kg, kocúri 7-8 kg. Napriek svojej veľkosti sú však veľmi nežní, prítulní a dobrosrdeční. Vytvárajú si veľmi úzky vzťah k svojim majiteľom, sledujú ich na každom kroku, pri každom pohybe. Sú veľmi inteligentní, ľahko sa vychovávajú, vždy zvedaví a ochotní pomáhať. Veľmi dobre vychádzajú s deťmi a inými domácimi zvieratami. Majú nesmierne vyrovnanú, prispôsobivú povahu bez toho, aby pôsobili nudne. Práve naopak, s ragdollom sa nikdy nebudete nudiť a nebude Vás pritom obťažovať. Často mu stačí byť vo Vašej prítomnosti. Mnohí z nich vášnivo radi aportujú.
Vďaka kľudnej povahe ich možno zaradiť medzi bytové plemená. Sú však veľmi vďační za výbeh na čerstvom vzduchu. Je dokonca možné ich vodiť na vodítku /treba však začať v rannom veku/. Ragdoll je veľmi spoločenský, preto zle znáša samotu. Môže byť sám niekoľko hodín, ale pre pracujúcich ľudí je vhodné mu dopriať nejakého iného mačacieho spoločníka /nezáleží na rase/.
Výzor a farebné varianty
Ragdoll má pôsobiť ako pevná silná mačka s polodlhou hodvábnou srsťou. Široká hlava je lemovaná bohatým golierom. Oči sú veľké okrúhle a musia byť modré. Nohy pomerne dlhé, šíhle, zadné o niečo dlhšie ako predné. Vyskytuje sa v troch variantách a štyroch farebných odtieňoch /seal, blue, chocolade, lila/. Farby čokoládová a lila sa vyskytujú veľmi zriedka a sú prakticky nedostupné.
Colorpoint
Znaky /maska, uši, labky, chvost/ majú byť výrazne sfarbené. Farba tela je svetlejšia, hruď a náprsenka musí byť ešte svetlejšia ako farba tela. Mačka nesmie mať žiadnu bielu škvrnu. Tieňovanie na tele je povolené, rovnako aj brušný fľak.
Mitted
Znaky /maska - okrem brady, uši, chvost/ majú byť dobre vyfarbené, farba tela ako u colorpointa. Labky sú tiež vyfarbené, ale musia mať biele ponožky. Zadné labky musia byť biele min. po ohyb, max. do polovice stehna. Biely pruh od brady pokračuje cez celé brucho až po nasadenie chvosta. Na nose môže byť biela lysina.
Bicolor
Znaky /uši, chvost/ majú byť dobre vyfarbené, v maske musí byť charakteristické biele "V". Brucho je biele bez fľakov. Biele labky sa uprednostňujú. Farba tela je svetlejšia ako znaky, biely fľak na chrbte je povolený
.
Nové, doteraz neuznané farebné varianty
Vyskytujú sa vo všetkých troch variantách /colorpoint, mitted, bicolor/. jedná sa buď o sfarbenie s kresbou /lynx/, alebo o červenú a korytnačinovú farebnú variantu /rot, creme, tortie/.
Srsť a jej udržiavanie
Srsť ragdolla je hodvábna až šmykľavá a nemá nábeh na plstnatenie. Na tvári a labkách je skôr krátka, na chrbáte a bruchu dlhá. Je pomerne hustá a pri pohybe sa tzv "láme". Na golieri vytvára bohatú náprsenku. Celkový výborný dojem dotvára bohato závojovo osrstený chvost. Udržiavanie srsti je veľmi jednoduché. Stačí raz-dva krát do týždňa prečesať kovovým hrebeňom. Mačky nie je potebné kúpať ani strihať. Napriek tomu srsť vyzerá stále upravená a prispieva tak k aktraktívnosti a obľúbenosti plemena.
Štandard FIFe- Ragdoll
Ragdoll existuje v troch farebných formách: colourpoint (s odznakmi), mitted a bikolor, a v štyroch farebných varietách: čiernohnedá (seal), modrá, čokoládová a lilavá. Celkom teda v 12 farebných varietách.
Všeobecne Celkový dojem Ragdoll je masívna, veľká mačka so stredne silnou kostrou a svalnatým telom, celkovo silného zjavu.

 
Veľkosť Veľká mačka.
Hlava Tvar Stredne veľká, široká hlava v tvare modifikovaného klinu, s plochým priestorom medzi ušami.

 
Nos Nos má mať v hornej tretine ľahké vyklenutie.

 
Líca (tlama) Líca su dobre vyvinuté, stredne dlhá, dobre vyvinutá, zaoblená brada tlama sa zužuje k dobre vyvinutej brade.
Uši Tvar Stredne veľké uši s širokým nasadením, so zaguľatenými špičkami.

 
Umiestnenie Uši sú na lebke nasadené ďaleko od seba a ľahko sklonené smerom vpred.
Oči Tvar Veľké, oválne oči. Vonkajší okraj oka má tvoriť jednu líniu s nasadením ucha.

 
Farba Modrá farba očí - čím intenzívnejšia, tým lepšie, v súlade so sfarbením tela.
Krk Krk je krátky a silný.
Telo Stavba Dlhé a svalnaté telo so stredne silnou kostrou. Hruď je široká a dobre vyvinutá. Celkovo je telo ťažšie a svalnatejšie vo svojej zadnej časti. Dospelá mačka je jednako široká v pleciach ako v zadnej časti tela.
Končatiny Stredne dlhé končatiny so stredne silnými kosťami. Keďže sú zadné končatiny o niečo dlhšie ako predné, je chrbtová línia trochu sklonená smerom dopredu.

 
Tlapky Veľké, guľaté, kompaktné tlapky s chumáčikmi chlpov medzi prstami.
Chvost Dlhý chvost, stredne silný v nasadení, ku špičke sa trocha zužujúci, proporcionálny k telu. Chvost má byť dobre osrstený, huňatý.
Srsť Štruktúra Srsť strednej dĺžky s hustou, mäkkou, hodvábnou textúrou leží na tele a pri pohybe mačky sa roztvára. Srsť je najdlhšia na krku a lemuje vonkajší obrys tváre, čo pôsobí dojmom "podbradníčku". V tvári je srsť krátka a od konca hlavy cez lopatky smerom k chrbtu sa postupne predlžuje. Na bokoch, zadnej časti tela a bruchu je srsť stredne dlhá až dlhá, na predných končatinách krátka až polodlhá.

 
Farba Podľa farebných variet.
Chyby Hlava Úzka hlava.
Nos Stop, "rímsky" nos.
Uši Príliš veľké alebo naopak príliš malé uši. Špicaté uši.
Oči Mandľovitý tvar očí.
Šija Príliš dlhý a/alebo slabý krk.
Telo Zavalité telo, úzky hrudník.
Končatiny Krátke končatiny, roztiahnuté prsty, chýbajúce medziprstné chumáčiky chlpov.
Chvost Krátky chvost, tupá špička chvostu.
Srsť Krátka srsť (v závislosti na ročnom období).
Poznámky Mačky sú nápadne menšieho vzrastu ako kocúry.
Výraznejšie líca u kocúrov majú byť zohľadňované.
Fyzický vývoj je veľmi pomalý.
Diskvalifikácia Iná farba očí než modrá.

Mainská mývalia mačka / Maine Coon

2. září 2008 v 16:09 | SasQa_CicQy

[maine-coon.jpg]
Mainská mývalia mačka
Pôvod
Mainská mývalia mačka je najstarším a jedným z najpočetnejších amerických plemien. Plemeno vzniklo pravdepodobne krížením mohutných amerických mačiek, ktoré žili na farmách Nového Anglicka a Mainu a dlhosrstých mačiek z Európy, ktoré sa plavili s námorníkmi. V roku 1860 bolo toto plemeno vystavené na výstave mačiek v New Yorku. Jeho registrácia prebehla v roku 1861 a vyhralo prvú cenu na výstave v Madison Square Garden roku 1895.
Povaha
Mainské mývalie mačky sú veľmi priateľské a dobre naladené, hravé a prítulné. Chovajú sa kamarátsky k ľuďom, iným mačkám a dokonca i v komunikácii so psom zvyčajne nedochádza k problémom. Vďaka svojej veľkej prispôsobivosti sa cítia doma ako v panelovom byte, tak i v dome so záhradou. Ak chováme toto plemeno výlučne v byte, musíme sa mačke postarať o dostatok príležitostí na hranie a zaobstarať dobrý strom na šplhanie. Mainské mývalie mačky sú veľmi hravé a zvedavé, vždy skontrolujú prinesený nákup a každý nový predmet v domácnosti dôkladne prebádajú. Hoci je toto plemeno najväčším domestikovaným mačacím plemenom, dokážu sa naskladať a nasúkať do maličkých kartónových krabíc a iných úkrytov, kde by ste ich určite nehľadali (vzhľadom na veľkosť tela). Tieto priateľské obry nie sú hlučné, ale svoj jemný hlas použijú v prípade, že vám chcú dať niečo najavo alebo jednoducho
Hlava
Je strednej veľkosti s hranatými obrysmi. Profil hlavy vykazuje jemné konkávne prehnutie. Lícne kosti sú vysoko posadené a vyklenuté dopredu. Čelo je jemne klenuté. Brada je pevná, hranatá, vo zvislej línii s nosom.
Oči
Sú veľké, jasné, posadené ďaleko od seba, mierne oválne, ale nie mandľového tvaru. Sú posadené mierne šikmo. Je povolená akákoľvek farba očí. Neexistuje žiadna väzba medzi farbou očí a farbou srsti.

Uši
Sú veľké, široké v nasadení, mierne sa zbiehajú ku špičkám. Veľmi žiadané sú rysie štetinky na špičke ucha. Chumáčiky chlpov v ušných lalokoch presahujú cez vonkajší okraj uší von. Sú umiestnené vysoko na hlave a ľahko sa vykláňajú smerom von. U starších zvierat sa ich vzájomná vzdialenosť mierne zväčšuje.
Telo
Je dlhé, so silnou kostrou a širokým hrudníkom. Je pevné, svalnaté a pôsobí dojmom mohutnosti a sily. V rovnováhe s ostatnými časťami tvorí harmonický celok.
Končatiny
Sú silné, stredne dlhé, tvoria s telom pravý uhol. Labky sú veľké a okrúhle a medzi prstami sú chumáčiky chlpov.
Chvost
Musí byť minimálne rovnako dlhý ako telo od lopatiek ku koreňu chvosta. Je široký v nasadení a zbieha sa do špičky s plnou, vlajúcou srsťou. Osrstenie chvosta je dlhé a vždy volne vlajúce.
Štandard FIFe- Mainská mývalia mačka
Mainská mývalia je prirodzeným spôsobom vzniknuté plemeno s milou povahou, ktoré má svoj pôvod medzi "pracovnými" mačkami na farmách severovýchodnej časti USA.
Všeobecne Celkový dojem Mainská mývalia mačka je mohutné plemeno s hranatým obrysom a veľkými ušami, širokým hrudníkom, silnou kostrou, dlhým, silne osvaleným hranatým telom a dlhým vlajúcim chvostom. Dobrý svalový tonus a pevnosť dávajú mačke výraz a robustnosti.

 
Veľkosť Stredná až veľká mačka.
Hlava Tvar Stredná veľkosť, hranaté obrysy hlavy. Profil hlavy má jemné konkávne prehnutie.

 
Čelo Jemne klenuté.

 
Líca Lícne kosti sú vysoko posadené a dopredu vyklenuté.

 
Tvár (nos)
Tlama
Tvár a nos strednej dĺžky s hranatým obrysom tlamy. Prechod medzi tlamou a lícnymi kosťami je zreteľne hmatateľný.

 
Brada Pevná brada, vo zvislej línii s nosom a hornou perou.
Uši Tvar Veľké, široké v nasadení, mierne sa zbiehajúce k špičkám. Rysie štetinky sú žiaduce. Chumáčiky chlpov v ušných boltcoch presahujú cez vonkajší okraj uší von.

 
Umiestnenie Uši vysoko na hlave stojace a ľahko sa vykláňajúce smerom von. Rozostup medzi ušami má byť v šírke ucha. U starších mačiek sa rozostup zväčšuje. Dolný okraj nasadenia ucha je trocha viac vzadu ako horný okraj nasadenia.
Oči Tvar Veľké a ďaleko od seba posadené oči, ľahko oválne, ale nie mandľového tvaru. Keď sú plne otvorené, pôsobia guľatým dojmom. Oči sú posadené ľahko šikmo, v smere vonkajšieho nasadenia ucha.

 
Farba Je povolená akákoľvek farba očí. Medzi farbou očí a sfarbením srsti neexistuje žiadna väzba. Žiaduce je, aby farba očí bola jasná.
Šija Kocúry majú veľmi silnú a svalnatú šiju.
Telo Stavba Telo ma byť dlhé, so silnou kostrou a a širokým hrudníkom. Je pevne osvalené a pôsobiace dojmom sily. Telo je veľké, má byť v rovnováhe s ostatnými časťami a pôsobiť hranatým dojmom.
Končatiny Silné, stredne dlhé, tvoriace s telom pravý uhol.

 
Tlapky Veľké, guľaté, s chumáčikmi chlpov medzi prstami.
Chvost Najmenej rovnako dlhý ako telo od lopatiek ku koreňu chvostu. Chvost je široký v nasadení a zbieha sa do špičky s plnou, vlajúcou srsťou. Osrstenie chvosta je dlhé a vždy voľne vlajúce.
Srsť Štruktúra Hustá, vhodná do každého počasia. Na hlave, lopatkách a končatinách je srsť krátka, pozdĺž chrbta a na bokoch sa pozvoľna predlžuje, na bruchu je dlhá. Na zadných končatinách sú plne vyvinuté "nohavičky", límec na krku je žiaduci. Textúra je hodvábna. Srsť má sklon hladko splývať. Podsada je mäkká a jemná, pokrytá hrubými, hladkými krycími chlpami.

 
Farba Povolené sú všetky sfarbenia s výnimkou čokoládovej, škoricovej, lilavej a plavej farby a s výnimkou sfabenia s odznakmi a barmského riedenia. Povolený je akýkoľvek podiel bielej farby.
Kondícia
 
Mainská mývalia mačka má byť vždy harmonická, proporcionálna a v dobrej kondícii.
Chyby Všeobecne Neharmonické proporcie. Celkovo príliš malá mačka.
Hlava Guľatá hlava, rovný alebo konvexný profil.
Nos Ston (zreteľné prehnutie nosa).
Tlama Dopredu vysunuté dvorce hmatových chlpov, guľatá alebo špicatá tlama.
Brada Slabá (ustupujúca) brada.
Uši Ďaleko od seba stojace a dovnútra smerujúce uši.
Oči Šikmo posadené, mandľovité oči.
Telo Jemná, ľahká stavba tela. Krátke, zavalité telo.
Končatiny Dlhé, príliš jemné nohy.

 
Chvost Krátky chvost.

 
Srsť Chýbajúca dlhá srsť na bruchu, srsť všade rovnako dlhá, chýbajúca podsada.
Poznámky Typ musí byť vždy uprednostňovaný pred sfarbením.
Je treba počítať s veľmi pomalým vývojom mladej mačky.
Úplne dospelí kocúry môžu mať väčšiu a širšiu hlavu ako mačky.
Mačky sú v porovnaní s kocúrmi menší. Tento podstatný rozdiel veľkosti je treba zohľadňovať.
Dĺžka a hustota srsti kolíše podľa ročných období.

Kostra mačky

 

Tabulka_fyzylogoie.JPG

Všetko o mačičkách :-) 1. časť

25. srpna 2008 v 16:20 | SasQa

Kočky žijící divoce se dožívají v průměru 7 - 8 let. U doma chovaných koček je průměrná délka života 15 - 20 roků. Na věk působí několik faktorů - pohlaví kočky, životospráva, návyky a podobně. Podle statistik se kastrovaná zvířata dožívají delšího věku než nekastrovaná. Doma chované kočky se mohou dožít velmi vysokého věku, jsou známy případy extrémně starých koček až přes 30 let.


Mládí

Malá koťátka se rychle vyvíjejí. Dostatečně stará pro úplné odstavení a předání novým majitelům jsou ve věku 10 až 12 týdnů. Za tuto dobu se z bezbranného koťátka stane kotě schopné samostatného příjmu veškeré potravy a má zafixované základní hygienické návyky. Rovněž tak je již zvyklé na člověka a vytvořilo si vztah k jiným kočkám, případně jiným zvířatům. Ve věku tří měsíců se předtím úzkostlivě starostlivá matka přestává o koťata starat a nutí je k samostatnosti. V následujícím období koťata rychle rostou, jsou zvědavá a rychle se učí. Dotváří zbarvení srsti a v tomto období může dojít dočasné ztrátě harmonického růstu kočky (obdoba puberty u lidí). Ve věku 5 měsíců se koťatům mění zuby a jejich dětství končí završením pohlavní dospělosti. U kočky se projeví první říje a kocour začne značkovat své teritorium. Po tomto bouřlivém období růstu následuje dospělý věk, který se ve srovnání s lidmi projevuje pomalejším stárnutím.


Stáří

Kočky začínají stárnout pomalu po 10. roku svého života. Pokud netrpí nějakou chorobou, stáří se u nich nijak extrémně neprojevuje. Nejdříve se začnou projevovat problémy s chrupem, ve větší míře se objevuje zubní kámen, oslabuje se zrak, sluch a čich. Kočky pomalu ztrácejí sílu a více pospávají. Staré kočky jsou více citlivé na změnu prostředí a jiné stresové situace.

Všetko o mačkách 2. časť

25. srpna 2008 v 16:10 | SasQa

Vnútorné orgány


Dýchacie orgány

Dýchacie orgány mačky slúžia nielen na dýchanie, ale tiež ako dôležitý termoregulačný aparát. Pri dýchaní sa ochladzuje krv prúdiaca v cievach stien dýchacích ciest. Mačka v pokoji má dýchaciu frekvenciu 30 až 50 vdychov za minútu. Pri námahe, teple a chorobe sa frekvencia zvyšuje.
Obehová sústava

Srdce mačky je štvorkomorové a jeho frekvencia tepu sa pohybuje medzi 100 až 140 tepmi za minútu. Mačacia krv má v porovnaní s ľudskou s vyššiu zrážanlivosť. Obsahuje viac červených a bielych krviniek. Okysličená krv prúdi tepnami do rôznych častí tela. Odkysličenú krv vedú žily späť k srdcu. Krv sa okysličuje v pľúcach. 15 až 20 % krvnej kapacity potrebuje mačka na okysličenie mozgu. V prípade, že mačka musí utiecť, až 90% krvi okysličuje vnútorné orgány a krv určená pre okysličenie mozgu je použitá na okysličenie svalov.
Srdce mačky je štvorkomorové a jeho frekvencia tepu sa pohybuje medzi 100 až 140 tepmi za minútu. Mačacia krv má v porovnaní s ľudskou s vyššiu zrážanlivosť. Obsahuje viac červených a bielych krviniek. Okysličená krv prúdi tepnami do rôznych častí tela. Odkysličenú krv vedú žily späť k srdcu. Krv sa okysličuje v pľúcach. 15 až 20 % krvnej kapacity potrebuje mačka na okysličenie mozgu. V prípade, že mačka musí utiecť, až 90% krvi okysličuje vnútorné orgány a krv určená pre okysličenie mozgu je použitá na okysličenie svalov.

Zažívacie orgány

Na začiatku tráviacej sústavy stojí tlama. Okrem zubov sa v tlame nachádza svalnatý jazyk. Jeho povrch je drsný, pretože sa na ňom nachádza množstvo drsných papíl, ktorými sa potrava posúva smerom do hltanu. Jazyk slúži mačke tiež na čistenie srsti. Vzhľadom k jeho drsnému povrchu funguje ako kefa. Tráviaca sústava mačky je uspôsobená na trávenie mäsa a preto je u mačky črevo kratšie ako u všežravých živočíchov. Žalúdok mačky má tvar písmena U a v plnom stave je veľký asi ako ľudská päsť. V žalúdku sa tvoria žalúdočné kyseliny, ktoré okamžite zrazia mlieko. To je potom pre mačku ťažko stráviteľné a preto je lepšie dávať mačke piť výlučne vodu. Živiny a natrávené potraviny sa vstrebávajú v tenkom čreve, dlhom okolo 1 až 1,5 metra. V hrubom čreve sa zo zvyškov potravy vstrebáva voda a konečníkom sa raz až dvakrát denne vylučuje polotuhý trus.

Močové orgány

Močové orgány tvoria dve obličky, močovody, močový mechúr a trubica. Obličky majú funkciu filtračného zariadenia, ktorým sa z organizmu vylučujú nečistoty látkovej výmeny. Zdravá mačka močí spravidla 2 až 3krát denne. Obvyklé množstvo moču je 100 až 200 mililitrov denne. Kocúr má dlhú a úzku močovú trubicu, čo niekedy zapríčiňuje problémy pri močení.

Pohlavné orgány

Pohlavné ústrojenstvo u kocúra tvoria semenníky uložené v miešku. Niekedy sa vyskytuje chyba, pri ktorej jeden, či oba semenníky nezostúpia pri vývoji z brušnej dutiny. Takáto chyba sa nazýva kryptorchizmus. Nevedie k neplodnosti kocúra, ide však o dedičnú chorobu a takýto kocúr musí byť vyradený z chovu. Pohlavné ústrojenstvo mačky tvoria vaječníky uložené v brušnej dutine. Mačacia maternica má tvar písmena Y. Vývoj plodov prebieha v relatívne dlhých rohoch maternice.

Žľazy s vnútorným vylučovaním

Tieto žľazy sú súčasťou regulačného mechanizmu látkovej výmeny, rastu, pohlavných funkcií a iných telesných pochodov mačky. Vylučujú hormóny do krvi. Medzi žľazy s vnútorným vylučovaním patrí hypofýza, štítna žľaza, nadobličky, pankreas, vaječníky a semenníky.

Mozog

Mačací mozog váži okolo 26 až 32 g a tvorí tak asi 1% váhy mačky. Frontálny lalok riadi pohybový aparát, temenný a tylový lalok riadia zmyslové orgány a vyhodnocujú prijaté informácie z týchto orgánov. Za správanie a pamäť zodpovedajú spánkové laloky. Malý mozog riadi motoriku.

Srsť

Srsť chráni mačku pred nepriazňou vonkajšieho prostredia - nielen pred zimou a teplom, ale aj proti vlhkosti. Srsť voľne žijúcich mačiek je dokonale prispôsobená vonkajším podmienkam. V lete je srsť redšia, v zime veľmi hustá, takže chráni mačku aj pred mrazom. Preto dokážu aj mačky v severských krajinách žiť celoročne vonku. Stačí, ak majú k dispozícii suchý, záveterný a pokojný kútik.

Srsť mačky sa skladá z dvoch druhov srsti a to podsady a krycích chlpov. Hustotu srsti určuje prostredie, v ktorom mačka žije. Mačky žijúce v byte ju majú redšiu ako mačky voľne žijúce. Funkčnosť (ochrana proti vonkajšiemu prostrediu) a hebkosť srsti zabezpečujú tukové žľazy, ktoré ju premasťujú.


Poznáme 15 základných farieb srsti u mačiek. Od čiernej, cez čokoládovú, modrú, lilavú, krémovú, červenú, čiernokorytnačinovú, modrokorytnačinovú, škoricovú až po bielu. Srsť sa líši nielen farebne, ale aj kresbou - mramorovaná, tigrovaná, bodkovaná. Chlp nemusí byť jednofarebný. Môže byť krúžkovaný, alebo mať inú farbu na konci, farba môže byť kombinovaná so striebornou či zlatou.

Domáce mačky sa vyskytujú prakticky v akýchkoľvek farebných kombináciách. V Európe nájdeme na ulici väčšinou murované, jednofarebné či rôzne škvrnovité. V Ázii a Afrike zasa nájdeme skôr domáce mačky so siamskými odznakmi (biele mačky s odznakmi na končatinách, tvári, ušiach a chvoste v rôznych farbách).
Věk kočky domácí

Traduje se, že přepočítat věk kočky domácí na lidské roky je jednoduché. Prý stačí vynásobit její skutečné stáří sedmi. Ve skutečnosti je to však jinak, neboť rytmus dospívání kočky domácí je jiný než u lidí. V následující tabulce je uveden přepočet věku kočky na věk lidský:

Obrazek

Všetko o mačkách 3. časť

25. srpna 2008 v 16:07 | SasQa

1
Anatómia mačky


Mačka domáca patrí svojím zoologickým zaradením medzi malé mačkovité šelmy. Má predĺžené telo, naosť a vysoko skákať. Má ostré zuby a drápy, lapenú korisť dokáže rýchlo zabiť.pomerne nízkych nohách, s krátkym krkom a širokou, pomerne krátkou hlavou, stredne dlhým chvostom a krátkou, rovnou a priľahlou srsťou. U ušľachtilých plemien mačiek sú potom zámerne vyšľachtené niektoré odlišné telesné tvary a znaky.

Mačka je predátor. Jej telo je prispôsobené k lovu.
Kostra a chrup

O ohybnosť, rýchlosť a pohyblivosť mačky sa stará 244 kostí a 512 svalov. Chrbticu tvorí 7 krčných, 13 hrudných, 7 bederných stavcov, kosť krížová (3 stavce zrastené) a 20 až 26 stavcov chvosta. U bezchvostých mačiek stavce chvosta chýbajú, alebo sú vyvinuté len prvé štyri. Stavce chrbtice sú spojené tak, že mačka sa dokáže prakticky ohnúť až o 180 stupňov.

Mačka došľapuje na spodné plochy prstov, ktoré majú pružné vankúšiky. Tie umožňujú mačke elegantnú a hlavne tichú chôdzu. Prsty a vankúšiky sú v chovateľskej terminológii označované spoločne "labka alebo tlapka". Na hrudných končatinách má mačka po päť a na panvových po štyri zatiahnuteľné pazúry. S výnimkou geparda vedia všetky mačkovité šelmy zatiahnuť pazúry. Sťahovací mechanizmus sa skladá z dvoch elastických väzov, ktoré spájajú konce dvoch prstových kostí. Napnutý väz drží pazúr stiahnutý pod kožou. Stiahnutie šliach zapríčiní vystrčenie pazúrov a súčasné znehybnenie kĺbu. Pazúriky na predných labkách si mačky obrusujú pravidelným škriabaním, hlavne o drevené predmety, v prírode sú to stromy. Pazúriky na zadných labkách si mačka skracuje ohryzovaním. Americkí veterinári operatívne odstraňujú pazúry doma chovaných mačiek, čo však niektoré organizácie nepovoľujú a v Európe je takýto zákrok klasifikovaný ako týranie a kruté mrzačenie zvieraťa.

Kostra mačky sa skladá z kostí lebky, chrbtice, rebier s hrudnou kosťou a z kostí končatín. Udáva v podstate tvar tela zvieraťa a chráni vnútorné, životne dôležité orgány proti vonkajším vplyvom. Jej stavba umožňuje svalom a šľachám ekonomicky využívať silu na pohyb. Pákovitá stavba panvových končatín a silné chrbtové svaly dávajú mačke schopnosť okamžite vyvinúť rýchlosť či skočiť. Táto rýchlosť je však krátkodobá, dlhšie trvajúci vysoký výkon nie je pre mačku fyziologicky možný.

Lebka mačky je stredne dlhá, s dobre vyvinutou mozgovňou a silnými čeľusťami. V hornej čeľusti má mačka 16, a v dolnej 14 trvalých zubov. Pravidelný skus je kliešťovitý, to znamená, že rezné plochy rezákov spodnej čeľuste sa dotýkajú rezných plôch rezákov hornej čeľusti, ako čeľusti klieští. Pri posúvaní pravidelnosti skusu u šľachtených plemien mačiek je povolená tolerancia v skuse rezákov do 2 mm. Ak je vzdialenosť rezných plôch rezákov väčšia ako 2 mm a rezáky spodnej čeľuste sú pred rezákmi hornej čeľuste, označujeme to ako predkus, a naopak je to podkus. Oba tieto stavy sú chybou, ktorá môže byť dedične podmienená a v chove je nežiaduca.

Mliečny chrup mačky má 26 zubov. Mačiatka sa rodia bezzubé a mliečne zuby sa im prerezávajú vo veku 10 až 30 dní. Výmena mliečneho chrupu za chrup trvalý začína po treťom mesiaci a končí sa asi v šiestom mesiaci. Trvalý chrup mačky má 30 zubov.
Zmyslové orgány

Zmyslové orgány sú zložitý aparát, ktorý slúži regulačným systémom organizmu. Zmyslové orgány prijímajú podnety z vonkajšieho prostredia a vo forme nervových podnetov ich sprostredkúvajú do mozgu a miechy, ktoré ich spracúvajú. Podľa druhu a intenzity podnetu organizmus reaguje. Najlepšie vyvinutým zmyslom mačky domácej je nepochybne zrak, za najmenej vyvinutý zmyslový orgán sa považuje jej chuť.
Zrak

Oko mačky má veľmi podobnú stavbu ako oko ľudské. Na rozdiel od človeka má však mačacie oko niekoľko dôležitých modifikácií, ktoré mačke umožňujú vnímať veci inak, ako nám. Nemôže napríklad pohybovať očami tak ako človek (zorné pole mačky je približne 205 stupňov, zatiaľ čo u človeka je to až 220 stupňov). Namiesto toho má však viac vyklenutú rohovku ako človek, čo sa odráža na kvalite videnia a tiež je schopná viac otáčať hlavou. Traduje sa, že mačka vidí rovnako dobre cez deň ako v noci. Nie je to však pravda. V absolútnej tme nevidí o nič viac ako človek, je však schopná veľmi dobre vidieť aj za šera. Vďačí za to špeciálnym bunkám nachádzajúcim sa na cievnatej vrstve za sietnicou (tzv. tapetum lucidum), ktoré sú schopné odrážať aj najmenšie množstvo svetla. Táto vlastnosť mačacieho oka sa prejavuje jeho charakteristickým zlatým či zeleným žiarením v tme. Ďalšou príčinou, prečo mačka výborne vidí, je schopnosť zornice výrazne meniť svoju veľkosť. Pri intenzívnom svetle má zornica štrbinový tvar a za šera pokrýva zornica takmer celú plochu dúhovky. To umožňuje maximálny vstup svetelných lúčov do oka. Mačka má na rozdiel od človeka aj tzv. tretie viečko, ktoré zvlhčuje oko a mačka preto nemusí neustále žmurkať.
Sluch

Sluch je po zraku ďalším dobre vyvinutým mačacím zmyslom. Ucho sa skladá z ušnice, vonkajšieho zvukovodu, stredného ucha s kostičkami a z vnútorného ucha, v ktorom je uložený tiež statokinetický receptor (pozri #Zmysel pre rovnováhu). Pohyb ušníc zabezpečuje 27 rôznych svalov a mačka tak môže zatočiť ucho smerom k zdroju zvuku bez toho, aby musela otáčať hlavu. Mačka počuje zvuky od 30 do 45 kHz, niektoré pramene uvádzajú dokonca 65 kHz. Rozdiel medzi mačacím a ľudským sluchom je badateľný najmä pri vyšších tónoch: človek zachytí maximálne tón s kmitočtom 20 kHz. Biele mačky s modrými očami bývajú však často hluché. Na vine sú génové predispozície, ktoré sa objavujú v kombinácii bielej srsti s modrými očami.
Hmat

Hmat je u mačky vysoko vyvinutým zmyslom. Sprostredkovávajú ho receptory uložené v hlbokej vrstve kože. Najviac receptorov sa nachádza v labkách, ktoré mačka používa na ohmatanie neznámych predmetov. Mačacie receptory na teplo znesú vyššiu teplotu ako receptory ľudské. Dôležitými hmatovými orgánmi mačky sú hmatové chlpy, ľudovo nazývané fúzy. Nachádzajú sa nielen na tvári mačky, ale aj na predných labkách. Tieto chlpy sú vybavené citlivými nervami. Sú citlivé nielen na dotyk, ale aj na vibrácie, či dokonca zmeny v tlaku vzduchu a zmeny teploty. Mačka im pravdepodobne vďačí aj za jej doteraz nevysvetlenú schopnosť predpovedať zemetrasenie, výbuch sopky, či tornáda.
Čuch

Mačka sa pri love nespolieha na čuch v takej miere ako pes, so svojimi 200 miliónmi čuchovými receptormi nachádzajúcimi sa na čuchovej sliznici však má lepšie vyvinutý čuch ako človek. Tento zmysel má tiež dôležitý význam v sociálnej sfére mačacieho správania. Prvým blízkym kontaktom medzi dvoma mačkami je vzájomné oňuchávanie. Po stranách hlavy, na brade, perách a chvoste má mačka pachové žľazy. Otieraním sa o predmety, rastliny, stromy si značkuje svoje teritórium. Človek tieto pachové stopy necíti, na rozdiel od pachových stôp, ktoré zanecháva kocúr pomocou svojich análnych žliaz. Okrem čuchania dokáže mačka vetriť. Vetrenie (tzv. flémovanie) je vnem týkajúci sa čuchu a chute. Má význam pre potravinové a sexuálne vnemy. Tento vnem môže mačka používať vďaka tzv. Jacobsonovmu orgánu. Vetriaca mačka vyzerá zvláštne - má otvorenú tlamu a pysky stiahnuté vzad. Najčastejšie je možné vetriacu mačku spozorovať v ruji. Najpríjemnejšiu vôňu pre mačky vydáva rastlina zvaná kocúrik obyčajný (Nepeta cataria L.). Obsahuje olej, ktorý je chemicky príbuzný s látkou, obsiahnutou v samičom moči a preto priťahuje kocúrov, ktorí sa v rastline váľajú a naťahujú ako v extáze. Valeriána (Valeriana sp.) má na kocúrov podobné účinky.
Zmysel pre rovnováhu

Mačky majú väčší zmysel pre rovnováhu ako ľudia, pretože sú schopné rýchlo spracovať prichádzajúce impulzy a zareagovať. K udržovaniu rovnováhy používa mačka chvost, ktorý jej slúži podobne ako človeku chodiacemu po lane jeho palica. Mačka má v uchu tzv. statokinetický receptor, ktorý dáva mozgu informácie o polohe tela mačky. Preto dokáže mačka pri páde z výšky vo väčšine prípadov dopadnúť na všetky štyri labky. Tento zmysel majú vyvinutý už novorodené mačiatka. Keďže však pre plné využitie orgánu mačka potrebuje zrak, potrebné reflexy sa plne vyvinú až po otvorení očí.
Chuť

Chuť je vraj najslabšie vyvinutým mačacím zmyslom. Väčšina chovateľov mačiek by však s týmto názorom polemizovala, pretože mačka má často veľmi maškrtný jazýček a rozozná svoje obľúbené jedlo. Hovorí sa, že mačka nemá receptory pre sladkú chuť a tak ju nedokáže vnímať.