Choď na obsah Choď na menu
 


vtaky

 

 

Papagáj

Papagájov je niekoľko druhov, spravidla však nejde o tichých spoločníkov, pretože radi dávajú pískaním a škriekaním najavo, čo sa im nepáči. Čím väčší papagáj, tým väčší hluk a vôľu prejavuje. Pokiaľ chcete mať doma ticho, nie je pre vás papagáj vhodným zvieratkom. Ak si ho kúpite ako mláďa, môžete ho naučiť, aby sa nechal škrabkať (majú to veľmi radi), hladkať, niekedy aj bozkávať. Radi poťahujú za náušnice, kúšu retiazky, odzobávajú dvere a steny bytu. Papagáj je milý spoločník, ktorý má rád vašu spoločnosť – rád vás bude „krikom“ vítať i odprevádzať. Dožíva sa 10 až 50 rokov, podľa druhu a poskytnutej starostlivosti.

Výhody: Ak ho skrotíte, môžete v ňom mať milého spoločníka, ktorý si rád bude sadať na vaše plece, pískať vám, niekedy i rozprávať. Živo reaguje na vašu tvár, rád sa mazná. Je zážitkom, keď poletuje voľne po byte, alebo keď spieva pekné melódie. Je to príjemný spoločník, ktorý reaguje na vaše podnety.
Nevýhody: Niekedy prílišná živelnosť (napríklad také andulky švitoria takmer bez prestania, korely zviknú pískať vysokým tónom, alexander či rozela tak trochu škriekajú, kakadu a ara pískajú tak silno, až vás z toho môžu bolieť uši). Poriadkumilovným bude určite prekážať vyhadzovanie rozlúskaných zrniek do okolí klietky, prach z peria, ktorý sa usádza všade okolo miest, kde papagáj rád sadá.

Čo žerie: proso, slnečnicu, pšenicu, raž, zeleninu, ovocie, orechy