Choď na obsah Choď na menu
 


ine zvieratka

Morské prasiatko

Je to milý hlodavec, ktorý má rád spoločnosť. Na rozdiel od ostatných kolegov (škrečok, potkan, zajačik) je veľmi pokojný. Neuteká, kde ho necháte, tam ostane a prežúva papier či pochúťky, ktoré mu dáte. Nechá sa hladkať, je prítulný, rád sa „túli“ k svojmu majiteľovi, ktorému rád vopchá svoju hlavu pod bradu. Rád si akoby mrlme a od radosti alebo zo zvedavosti píska. Nekričí, nerobí veľký bordel, je tichý a pokojný. Ak si ho zaobstaráte, dajte mu do klietky či akvária domček, rád sa doňho bude schovávať. Žije päť až osem rokov, výnimočne i viac.

Výhody: Tiché, milé zvieratko, ktoré nehryzie. Rado sa nechá nosiť, hladkať, žerie z ruky. Je spoločenské, k svojej spokojnosti nepotrebuje veľa. Zaujíma ho najmä jedlo, ostatné mu je tak trochu „ukradnuté“. Nemá tendenciu utekať zo svojho príbytku. Neškriabe, nekúše.

Nevýhody: V klietke nešpiní na jedno miesto, ale všade. Nepáchne to však tak, ako pri zajačikovi. Tak ako všetky hlodavce môžu hrýzť veci v byte. Keďže však väčšinou ostanú na mieste, kde ich dáte, väčšia neplecha väčšinou nehrozí. Trochu pĺzne.

Čo žerie: seno, zrno (pšenica, ovos, slnečnica) – v obchodoch dostať špeciálnu zmes pre morské prasiatka, trávu, púpavu, zbytky očistenej zeleniny z vašej kuchyne, ovocie.